Vævede tæpper i skønne farver og mønstre

Wiinstedts guide til kelim tæpper

Viden og videoer om smukke vævede kelim tæpper

Viden og videoer om smukke
håndvævede kelim tæpper

Se den samlede video “Wiinstedts guide til kelim tæpper”.

Denne video er produceret for at give rådgivning og vejledning samt hjælpe dig, som ønsker at købe et kelim tæppe og gerne vil være sikker på, at det bliver en god oplevelse hele vejen – lige fra køb til at tæppet ligger smukt i din bolig.
Videoen er baseret på 3 generationers erfaring og viden fra Danmarks ældste tæppeforretning, Wiinstedt Tæppegalleri, hvor handel med ægte tæpper og kelim tæpper fra alle tæpperegioner har været og er dagligdag siden 1940.

Kelim tæppers vævning er en fladvævet vævning. Tæpperne har ingen luv, som knyttede tæpper har. Alle kelim tæpper er vævede og kan så være vævet på forskellige måder. Udgangspunktet er, at fladvævede tæpper og kelim tæpper er det samme.

Nye kelim tæpper kan sagtens være smukke og dekorative, men er man først faldet for de gamle originale kelim tæpper og har fundet ud af at se forskel, så dukker der en helt ny verden op, hvor man kan blive ved med at gå på opdagelse i de ægte tæpper.

Der findes flere forskellige typer kelim tæpper. Kelim er i virkeligheden en teknik. Vi bruger det som fællesbetegnelse for alle fladvævede tæpper, men det er en teknik, en såkaldt slids-teknik. Det kan fx ses på et tæppe, dér hvor man skifter en farve, så opstår der en slids (mellemrum) i tæppet.

Andre kelimteknikker kan fx være sumak-teknik, som er en flothing-teknik. Så er der de irakiske tæpper, hvor der anvendes en slags chichim-teknik, hvor der broderes ovenpå tæppet. Ligesom der findes interlock-teknik, hvor der ingen slidser er i tæppet. Alle disse teknikker er med til at definere det vi nu kalder forskellige slags kelim tæpper.

Kelim praktiseres i hele det geografiske område, der inkluderer Tyrkiet, Nordafrika, Balkan, Kaukasus, Iran, Afghanistan, Pakistan og Centralasien. Kelim tæpper udgør helt sin egen repræsentation for det område, hvori de er vævet. Dette er gældende for disse unikke tæppers stilarter, mønstre, farver og symboler, som afspejler og gengiver historierne om regionernes kulturer og traditioner.

Ægte kelim tæpper er et naturprodukt. Det er som udgangspunkt lavet af uld, fordi det oprindeligt stammer fra en nomadetradition, hvor nomader brugte deres husdyr, nemlig fårene, til at lave tæpperne af – tæpperne som de skulle bruge til at leve og overleve med. Så fårene, og gederne for den sags skyld, men mest fårene, er grundmaterialet i alle tæpper. Når det så er sagt, så er der andre materialer, der har sneget sig ind. Fx bomuld, som man anvender til at fremhæve den hvide farve i tæpperne. Tæppernes mønstre udgøres af de synlige skudtråde, der som regel er lavet af uld, hvorimod de skjulte kædetråde kan være af materialer såsom bomuld og uld. Andre helt naturlige materialer fra naturen, som også anvendes i kelim tæpper, er sisal, jute og gedehår.

Når du skal passe på dit kelim tæppe, så er én af de vigtigste ting at anvende et ordentligt underlag. Det er også vigtigt, hvordan man støvsuger sit tæppe. Det skal være forsigtigt og ikke med for højt sug. Det kan anbefales, at du indimellem får dit kelim tæppe gået efter. For at blive afklaret om dit tæppe har behov for vask eller reparationer, er du velkommen til at kontakte os. Sådan passer du godt på dit kelim tæppe.

Det kommer an på, hvor du skal bruge dit kelim tæppe. Skal det være i gangen, skal det være under spisebordet, skal det være omkring sofagruppen? Det kommer også an på, hvordan du indretter dig. Der er mange ting du skal tage hensyn til, når man vælger dit kelim tæppe. Et godt udgangspunkt er at tage nogle billeder i din bolig i det eller de rum, hvor du påtænker dig, at dit kelim tæppe skal ligge. Disse billeder kan du sende til forretningen eller tage dem med, når du skal finde dit kelim tæppe, så hjælper vi dig med at vælge det rette vævede tæppe til din bolig, dér hvor du godt kunne tænke dig at bruge det.

Målret din søgning

Pris

Længde

Bredde