10 gode råd før du køber ægte tæpper

Bliv ordentligt klædt på til din tæpperejse

10 gode råd før du køber ægte tæpper

10 gode råd før
du køber ægte tæpper

Denne video er produceret for at hjælpe dig, som ønsker at købe et ægte tæppe og gerne vil være sikker på, at det bliver en god oplevelse hele vejen – lige fra køb til at tæppet ligger smukt i din bolig.

Videoen er baseret på 3 generationers erfaring og viden fra Danmarks ældste tæppeforretning, Wiinstedt Tæppegalleri, hvor handel med ægte tæpper fra alle tæpperegioner har været og er dagligdag siden 1940. Nedenstående har du mulighed for at se de udvalgte emner enkeltvis.

Køb ikke et tæppe, du ikke selv har set og følt på. Du risikerer at blive skuffet. Billeder på webshops og internetauktioner er taknemmelige, men farverne kan snyde, da farvernes kontraster står anderledes ud, og du kan ikke føle på uldens kvalitet samt at det er svært at se slid og reparationer. Så køb ikke tæpper udelukkende på baggrund af billeder, da det givetvis ser anderledes i virkeligheden.

Der er mange faktorer, der bestemmer et tæppes kvalitet og pris. Fra knytningen til uldens og indfarvningens kvalitet, farver, mønster, alder, stand, sjældenhed m.v. Ulden skal være fed og kraftig. En tør og glansløs uld er dårlig, da tæppet hurtigt vil blive slidt. Dette er en anden god grund til selv at have tæpperne i hænderne. Antallet af knuder er ikke så væsentligt. Et tæt knyttet tæppe tager længere tid at lave, så det er typisk dyrere, men et løst knyttet tæppe kan sagtens være smukkere. Nogle af de dyreste og mest eftertragtede tæpper, de kaukasiske, er løst knyttede.

Køb tæpper med øjnene. Orientalske tæpper er unikke og farver og mønstre er så forskellige, at et tæppe som passer perfekt ét sted kan se helt forkert ud et andet sted. Derfor er det en rigtig god idé at afprøve tæpperne hjemme dér hvor de skal ligge, så man får en klarere oplevelse af, hvad det enkelte tæppe kan. Så det er rigtig, at man skal købe tæpper med øjnene, men øjnene skal se tæppet dér, hvor det skal ligge, når man har valgt tæppet.

Lån tæpperne med hjem før du vælger. Seriøse tæppehandlere lader altid en kunde låne flere tæpper med hjem. Der er så mange forskellige slags tæpper, og dette betyder at det kan være rigtig svært at se, hvilke tæpper, der  vil passe ind i det ønskede område/rum i din bolig, da de kan se anderledes i forretningen end hjemme. Prøv tæpperne hjemme forskellige steder, og se, hvor stor ændring der er i atmosfæren i rummet, dér hvor tæppet skal ligge sammenlignet med andre rum. Fornem med dig selv, hvad tæppet gør for dit velvære i det pågældende rum. Det skal helst være sådan, at når du træder ind i rummet, så siger du til dig selv: “Ahhh, det er godt nok dejligt at være her” – og det kan et tæppe! Så lån tæpperne med hjem.

Køb et tæppe, fordi du kan lide det. Tænk ikke på tæppet som en investering, men som et stykke brugskunst, som du kan have glæde af i mange år. Det er kun få antikke og sjældne tæpper, som man med en vis rimelighed kan forudse, vil stige i pris. Ellers er dette en tvivlsom affære som en økonomisk investering. Tidligere i branchen sagde man, at et godt ægte tæppe kun kunne blive mere værdifuldt med tiden. Og det passer som udgangspunkt ikke, da de fleste ægte tæpper bliver slidt.

Så det med at investere i et ægte tæppe, handler om at investere i sig selv – dét er en god investering!

Kopitæpper kan som udgangspunkt sagtens være ægte håndknyttede tæpper, og kvaliteten kan være meget varierende. Grunden til at man kalder dem kopitæpper er som regel fordi at mønstre og design som udgangspunkt kommer fra et andet sted og er blevet populære, og så har de fx i Pakistan efterlignet bl.a. nogle af de klassiske Bochara-tæpper fra Turkmenistan, og har så masseproduceret dem i nogle billigere udgaver eller kvaliteter. Ulden kan være god nok, men der er også mange af dem, hvor ulden den er tør, så man skal være lidt på vagt over for de tæpper.
Når dette er sagt, så bliver der også lavet gode kopitæpper, så det er ikke alle kopitæpper, som er af ringe kvalitet.

Et godt tæppeunderlag skåner det ægte tæppe og forøger dets levetid. Der findes desværre al for mange dårlige underlag på markedet, så det er en god investering, at anvende et tæppeunderlag af god kraftig kvalitet.

Underlag er nødvendige til kelimtæpper, så man ikke glider i dem. Flyt tæpperne rundt en gang i mellem, så de ikke slides og falmer uensartet. Et  tæppeunderlag er også stødabsorberende, hvilket er en fordel, da tæppet også bliver slidt nedefra.

Tæpper skal vaskes en gang i mellem, og vask er med til at vedligeholde tæppet, så man har det længere og i højere grad kan nyde det, da det tager sig bedre ud.Men overlad det til professionelle. Alt for mange smukke tæpper slides op, fordi de aldrig bliver vasket. Fint støv og snavs samler sig i bunden af tæppet, hvor luven er knyttet fast i trenden. Det virker som fint sandpapir, der langsomt slider knuderne i stykker. Vasken gør at ulden bliver ren og løfter sig, og dette bevirker at farverne og tæppet får nyt liv. 

Som tiden går, bliver tæpperne slidt. Dette kan ikke undgåes alt efter hvordan man bruger dem. Det er ikke altid, at man bemærker det, så det er en god idé at få det tjekket én gang for meget end én gang for lidt, og gerne i forbindelse med vask, hvor man meget bedre kan se slitage af forskellig grad.

Gamle og slidte tæpper kan ofte reddes, og alt for mange smukke ægte tæpper kasseres unødvendigt. Få en professionel reparatør til at vurdere, om det kan betale sig at restaurere dit tæppe. Jo tidligere man får repareret sit tæppe, des bedre kan man bibeholde det gode udseende og samtidig bliver det også billigere at vedligeholde sit tæppe fremover.

Køb eller lån en bog om tæpper og bliv klogere! Der findes mange gode, generelle bøger om tæpper. Du bliver hurtigt fanget, når du begynder at læse om tæppernes historie og fremstilling – alt fra indfarvning af garnerne til de mange forskellige typer af tæpper, der findes. Der er meget viden af høste i den righoldige litteratur.

Målret din søgning

Pris

Længde

Bredde